«Розумна» кришка визначить, чи не скисло молоко

Дослідниками каліфорнійського університету Берклі спільно з колегами з університету Тайваню розроблений бездротовий датчик для визначення свіжості молока. В основу методу покладено зміну резонансної частоти коливального контуру в залежності від кількості бактерій, що містяться в молоці.

Принцип роботи "розумної" кришки
Принцип роботи “розумної” кришки

Датчик повністю видрукуваний на 3D-принтері і розміщений в стандартній кришці, що закриває пакет з молоком. Після легкого струшування пакету незначна кількість молока потрапляє в порожнину конденсатора, де відбувається аналіз резонансної частоти. Зміна електричного сигналу буде говорити про збільшення кількості бактерій в продукті.

Найближчим часом запуск у виробництво цієї розробки не планується, але важлива сама ідея дистанційного контролю якості упакованих продуктів.

Трохи раніше в Массачусетському технологічному інституті (MIT) були опубліковані результати розробки датчика свіжості м’яса на основі вуглецевих нанотрубок. Очікується, що подальший розвиток технологій дозволить визначати свіжість продуктів на полицях супермаркетів за допомогою смартфона. На сьогоднішній день датчики не застосовуються через високу вартість.