​Проект “Їжа з електрики”. Що це і з чим його їдять. 

Останнім часом експерти сходяться на думці, що постійне зростання числа людей робить традиційне сільське господарство все менш ефективним для того, щоб прогодувати людство.

Тому і робляться спроби створити “альтернативні джерела видобутку”  їжі. Вчені з Фінляндії в рамках спільного проекту Технологічного університету Лаппеенранта і компанії VTT Technical Research Centre of Finland “Їжа з електрики”  створили прототип пересувної лабораторії, де змогли отримати партію білка, використовуючи для цього електрику, воду, вуглекислий газ і бактерії.
Основним елементом системи є біореактор, куди поміщається вода, мікроби, азот, сірка і фосфор. Одноклітинні бактерії ростуть в біореакторі, в який підводиться поновлюване джерело електроенергії (відбувається розщеплення води на водень і кисень). Також в ємність надходить вуглекислий газ з атмосфери. Живильні речовини мікроби отримують з азоту, фосфору і сірки. Отримана маса висушується і в підсумку нагадує порошок.

Як говорить один з учених, задіяних в проекті, Юха-Пекка Піткянен з компанії VTT Technical,”У довгостроковій перспективі білок, створений за допомогою електрики, може призначатися для використання в кулінарії. Суміш є дуже поживною, вона більш ніж на 50 відсотків складається з білків і на 25 відсотків з вуглеводів. Частина, що залишилася – це жири і нуклеїнові кислоти. Консистенція кінцевого продукту може бути модифікована за допомогою зміни організмів, використаних у виробництві”.

Зараз виробництво 1 грама білка займає близько 2 тижнів. При цьому розміри біореактора на ділі не перевищують розміри кавової чашки. Як стверджують творці, якщо збільшити розміри виробництва, то їх процес стане в кілька разів ефективнішим, ніж фотосинтез.

“У порівнянні з традиційним сільським господарством новий метод виробництва не вимагає ділянки з необхідними для сільського господарства умовами – температурою, вологістю або певним типом ґрунту. Крім того, цей метод абсолютно не вимагає боротьби з шкідниками (допоки хтось голодний не “пронюхав” де є халявна їжа”.

Звичайно, отриманий порошок вкрай складно назвати повноцінною їжею, але білок вже досить їстівний, і його можна використовувати не тільки як корм для тварин, а й для приготування деяких страв. За допомогою нової технології отримувати “їжу з електрики” можна навіть в тих регіонах, де сільське господарство не розвинене в силу ряду причин. Вишукування розраховані на 3 роки, і за цей час вчені мають намір поліпшити технологію.